علت دندان قروچه در کودکان و بهترین راه های درمان آن
دندان قروچه در کودکان(براکسیزم) در سنین قبل از 6 سالگی نسبتاً شایع میباشد. برای دندان قروچه تاکنون هیچ دلیل مشخصی پیدا نشده است ولی یکی از اصلیترین و مهمترین علتهای آن، استرس و اضطراب در کودکان میباشد.
علت دندان قروچه در کودکان
از جمله علت های احتمالی دندان قروچه در کودکان میتواند به درد، بی نظمی و بهم ریختگی دندان ها، بیماریها، کمبود آب و مواد غذایی و نیز مشکلات روانی اشاره کرد.
۱- درد
درد دندان ها در اثر پوسیدگی و یا عفونت های گوش و یا سینوس ها و همچنین درد در اثر دندان درآوردن باشد که با فشار دادن دندان ها روی هم، کودک سعی در کاهش این درد دارد.
۲- بی نظمی دندانها
باعث تماس های پیشرس دندانها شده و باعث میشود که کودک با دندان های خود بازی و آنها را روی هم فشار دهد.
۳- بیماری ها
کودکان مبتلا به فلج مغزی نیز ممکن است دچار دندان قروچه شوند.
۴- کمبود آب و مواد غذایی
کمبود آب و یا کمبود یکسری مواد غذایی و… در بدن و یا وجود انگل ها در بدن نیز می تواند باعث ایجاد دندان قروچه در کودکان شود.
۵- استرس و اضطراب در کودکان
از مهم ترین و اصلی ترین علت دندان قروچه استرس و اضطراب در کودکان میباشد. این اضطراب می تواند به علت ایجاد تغییرات در زندگی به وجود آید مثل به دنیا آمدن خواهر یا برادر کوچک تر، مهاجرت، عوض شدن مدرسه یا معلم، استرس ناشی از درس و امتحانات و دعواهای پدر و مادر در طول روز.
عوارض دندان قروچه در کودکان
۱- درد در عضلات سر و صورت
۲- سردردهای صبحگاهی
۳- مشکلات فکی (در موارد شدید): مثل شنیده شدن صدا در مفصل فکی گیجگاهی هنگام باز کردن دهان و یا غذا خوردن
۴- ساییده شدن مینای دندان و صاف شدن سطح دندان های خلفی و تیز شدن سر دندان های قدامی (جلویی)
۵- حساس شدن دندان ها به سرما و گرما
۶- تخریب استخوان اطراف دندان ها و تحلیل لثه ها
۷- ترک خوردن مینای دندان
# مهمترین عوارض دندان قروچه در کودکان (براکسیزم)
کودکانی که دچار دندان قروچه هستند میتوانند اختلال در خواب داشته باشند به طوری که در طول شب از صدای کشیده شدن دندان های خود روی هم چندین بار از خواب بیدار شوند و ممکن است آنقدر این صداها بلند باشد که باعث بیدار شدن اعضای خانواده در اتاق های دیگر شود.
همچنین سردردهای مبهم و مزمن در کودکان و درد عضلات ناحیه صورت و سر نیز میتواند ناشی از دندان قروچه باشد.
در برخی کودکان که براکسیزم شدید دارند، گاهی مینا و عاج دندان ساییده شده و ممکن است عصب دندان نیز درگیر شود که در این صورت نیاز به عصب کشی و گذاشتن روکش میباشد.
درمان براکسیزم( دندان قروچه)
۱- نایت گارد دندان
این گاردهای شبانه به صورت محافظ هایی هستند که سطوح جونده دندانها را پوشانده و دندان های کودک را در برابر فشارهای ناشی از دندان قروچه محافظت میکنند و از ساییده شدن دندان های کودک و حساس شدن دندان ها جلوگیری میکند.
۲- درمان اضطراب و استرس کودک
والدین باید دقت داشته باشند که کودکشان در طول روز از چه مسائلی ناراحت و عصبی میشود. شاید به نظر نیاید ولی کودکان در طول روز ممکن است از خیلی مسائل رنج برده و اضطراب شان را در طول شب و در هنگام خواب بروز دهند.
کودکان از جر و بحث و دعواهای پدر و مادرشان اضطراب میگیرند. از توجه بیش از حد به خواهر یا برادر تازه متولد شده اضطراب میگیرند. همچنین برخی کودکان به علت انجام بازی های کامپیوتری تهاجمی و یا کارتون های هیجان انگیز دچار هیجان و استرس میشوند. به همین دلیل باید والدین توجه کنند چه مسئلهای باعث ایجاد استرس در کودک شده است و برای تشخیص بهتر استرس کودک، میتوانند به یک مشاور روانشناختی مراجعه کنند.
3- درمانهای آرام بخشی خوراکی در کودکان
میتوان قبل از خواب، کودک را حمام آب گرم برد و یا از دمنوش های گیاهی قبل از خواب استفاده کرد تا کودک در آرامش کامل به خواب رود.
# درمانهای خوراکی و گیاهی دندان قروچه در کودکان
۱- دمنوشهای گیاهی آرام بخش مثل بابونه
۲- کاهش مصرف غذاهای سرشار از شکر و نشاسته مثل برنج و فرآورده های آرد سفید. اینگونه مواد غذایی باعث تحریک هورمون های کورتیزول و آدرنالین شده و باعث اضطراب و بدخلقی در کودک می شود.
۳- خوردن سبزیجات ترد مثل کرفس، هویج، گل، کلم
۴- خوردن تخمه آفتابگردان، سویا، کدو
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.
دکتر زینب حسینیان متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان