بهترین سن ارتودنسی کودکان چه زمانی است؟
اولین سن ویزیت ارتودنسی کودکان ، مطابق دستورالعمل ارتودنتست های آمریکا از سنین 7 سالگی شروع می شود. در این سنین چنانچه مشکلات فکی و دندانی وجود داشته باشند به علت تراکم کمتر استخوان ها بهتر درمان شده و حتی اگر در آینده هم نیاز به ارتودنسی ثابت داشته باشند، دوره درمانی آنها کمتر خواهد بود.
در این سنین با درمان های ارتودنسی پیشگیری، می توان از خیلی از مشکلاتی که ممکن است در آینده باعث بهم ریختگی ردیف دندان ها بشوند، جلوگیری کرد. از جمله درمانهای ارتودنسی پیشگیری، فضانگهدارها هستند. فضانگهدارها در مواقعی که یک دندان شیری زودتر از موعد مقرر، پوسیده و کشیده شوند، مانع از بسته شدن فضای دندان از دست رفته شده و از مشکلات پیچیده ارتودنسی که ممکن است در آینده ایجاد شود،جلوگیری می کنند.
نحوه مراقبت از پلاکهای ارتودنسی
✅ پلاکهای متحرک ارتودنسی در تمام ساعات شبانه روز باید استفاده شود به جز مواقع غذل خوردن، ورزش کردن، شنا کردن و مسواک زدن.
✅ پلاک خود را با مسواک و مایع صابون یا مایع ظرفشویی بشوئید.
✅ بعد از خوردن غذا دندان های خود را مسواک زده و سپس پلاک را داخل دهان قرار دهید.
✅ پلاکهای ارتودنسی را با آب گرم نشویید.
✅ پلاکهای ارتودنسی را در محل مناسب، مانند جعبه های مخصوص پلاک ارتودنسی قرار دهید تا از آسیب و ضربه به آن جلوگیری شود و پلاک را از دسترس کودکان دور نگهدارید.
✅ می توانید از سرکه برای تمیز کردن پلاک خود استفاده کنید (به اینصورت که هفته ای یک مرتبه پلاک خود را در سرکه سفید غوطه ور کنید).
✅ از قرار دادن پلاک ارتودنسی در جیب خود به شدت خودداری کنید، زیرا پلاکهای ارتودنسی شکننده بوده و امکان دارد شکسته و غیر قابل استفاده شود.
نکته: معمولاً دو تا سه روز طول می کشد تا کودک به پلاک عادت کرده و صحبت کردن او به حالت عادی برگردد.
علل کج درآمدن دندان ها در کودکان
1_ کوچک بودن فک ها
که فضای لازم و کافی برای رویش دندان های دایمی وجود نداشته و این کوچک بودن، باعث کج درآمدن دندان ها میشود.
2_ سایز بزرگ دندانهای دایمی
به طور کلی سایز دندانهای دایمی کمی بزرگتر از دندانهای شیری بوده، ولی با رویش دندانهای دایمی استخوانسازی در فک اتفاق افتاده و باعث پهن شدن فکها میشود تا دندانها بتوانند در ردیف مناسب رویش کنند. بااینحال، گاها سایز دندانهای دایمی از سایز معمول بزرگتر بوده و جای کافی برای رویش پیدا نمی کند، و بهم ریختگی در ردیف شدن دندان های دایمی اتفاق می افتد و دندان ها کج میشوند.
کاربرد ارتودنسی
اولین معاینه ارتودنسی در سنین ٧ سالگی میباشد. درصورت لزوم برای رفع نواقص فکی و دندانی در این سنین از پلاکهای متحرک ارتودنسی کودکان استفاده میشود. برخی والدین سوال میکنند که آیا این پلاکهای متحرک دندانی باعث میشود، دندانها کاملا صاف شده و دیگر نیازی به ارتودنسی در آینده نباشد؟
درجواب والدین میتوان گفت که در برخی موارد که مشکلات دندانی زیاد باشد در آینده هم نیاز به درمان ارتودنسی ثابت میباشد ولی هدف از گذاشتن پلاکهای ارتودنسی در سنین پایین تر، درمان آسانتر و سریعتر ارتودنسی ثابت در آینده میباشد.
انواع ارتودنسی کودکان
باتوجه به نوع مشکل فکی و دندانی و همکاری کودک ،نوع ارتودنسی مشخص میشود، که شامل:
✔ پلاکهای متحرک
✔ پلاکهای ثابت
✔ فضانگهدارهای ثابت
✔ فضانگهدارهای متحرک
عوارض ارتودنسی کودکان
با گذاشتن پلاکهای ارتودنسی، میزان میکروبهای دندانی افزایش میابد و نیاز به انجام بهداشت دهانی بیشتر میشود، درصورت عدم رعایت بهداشت پوسیدگی های جدید دندانی به وجود می آیند. بنابراین باید درحین ارتودنسی بهداشت کامل دهان و دندان را با استفاده از دهانشویه های فلوراید و مسواکهای بین دندانی انجام داد و به طور مرتب پلاک ارتودنسی بعد از هربار غذا خوردن شستشو داده شود.
مدت زمان ارتودنسی کودکان
این زمان بسته به نوع مشکل فکی و بهم ریختگی دندانی متفاوت میباشد، معمولا در پلاکهای متحرک در صورت استفاده مرتب کودک از پلاک ممکن است از ٢ماه تا ۶ماه طول بکشد، و در ارتودنسیهای ثابت این زمان میتواند تا ٢سال به طول انجامد.