بهداشت دهان و دندان کودکان درسنین مختلف
رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان می تواند سلامت دندان آن ها را در آینده تضمین کند. بهداشت دهان در سنین مختلف متفاوت است و رعایت نکاتی که در ادامه آمده است می تواند کمک کننده باشد.
در ادامه نکاتی در رابطه با رعایت نکات بهداشت دهان و دندان کودکان در سنین مختلف آمده است.
رعایت بهداشت دهان و دندان از بدو تولد تا 1 سالگی
لثه های کودک بعد از خوردن شیر باید با گاز یا دستمال تمیز و مرطوب پاک شود؛ تا میکروب های روی لثه پاک شوند و تکثیر پیدا نکنند. بعداز در آمدن اولین دندان شیری، والدین باید عادت شیرخوردن درشب را در کودک ، به آرامی کاهش دهند و در نهایت این عادت از بین برود ، چون میزان بزاق دهان درشب و هنگام خواب کاهش می یابد، شیر در دهان کودک به مدت طولانی باقی مانده و باعث پوسیدگی های شدید دندانی می شود. در این کودکان که شب ها عادت به شیر خوردن دارند (شیر مادر و یا شیرخشک و یا آب قند) .
پوسیدگی های شدیدی به نام ” پوسیدگی شیشه شیر” “Baby buttle carier ” ایجاد می شوندکه به تدریج این پوسیدگی ها پیشرفت کرده و به عصب دندان می رسند و بعد از مدتی این دندان ها آبسه می کنند (درحالی که کودک درسنین 2-1 سال است ) دراین موارد تحت نظر متخصص دندانپزشکی کودکان ، این دندان ها یا باید کشیده شوند و یا تحت آرام بخشی و یا بیهوشی درمان ریشه (عصب کشی در اصطلاح عامیانه ) انجام شود.
باتوجه به این موضوع ، انجمن دندانپزشکی کودکان آمریکا توصیه کرده است که اولین ملاقات و معاینه دندانپزشکی در نوزاد باید حداکثر 6 ماه پس از رویش اولین دندان شیری انجام شود.
برای جلوگیری از به وجود آمدن پوسیدگی ها در دندان شیری ، باید پس از هر بار شیر خوردن ، دندان های کودک با دستمال یا گاز مرطوب پاک شوند تا باقیمانده شیر از روی دندان ها کاملا پاک شده و میکروب های پوسیدگی زا توانایی تکثیر پیدا نکنند، همچنین در این سنین باید مراقب عادات غذایی کودک باشیم و کودک را عادت به خوردن وعده های بین غذایی (مثل آجیل ها، نون وپنیر ،کشک و…) نکنیم.
در این سنین مادر باید توجه داشته باشد که میکروب های داخل دهانی وی قابل سرایت به نوزاد می باشد ، بنابراین از بوسیدن دهان کودک و استفاده غذای مشترک با کودک خودداری کند.
بهداشت دهان نوزاد را در ابتدا می توان درمحلی که پمپرز( pampers یا کهنه ) بچه تعویض می شود، انجام داد.